Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

TILAN JAKO

 

Kiinteistö jaetaan osakkaiden kesken pääsääntöisesti sopimalla jaosta; tehdään jakosopimus. Tämän jälkeen tulee hakea maanmittaustoimistosta lohkomistoimitusta. Tässä toimituksessa sopimusjako pannaan täytäntöön ja maastoon merkitään tarvittavat kiinteistörajat, perustetaan tarvittavat tieoikeudet ja määrätään kunkin muodostettavan tilan osuudet tilan yhteisiin etuuksiin.

Jos tilan osakkaat eivät jostakin syystä pääse keskenään sopimukseen tilan jakamisesta, tila voidaan jakaa myös ulkopuolisten toimesta maanmittaustoimistosta haettavalla halkomistoimituksella.

Halkomistoimituksessa ulkopuoliset toimitusmiehet tekevät päätökset tilan jakamisesta tilan osakkaiden kesken, merkitsevät maastoon kiinteistörajat, määräävät tarvittavat tieoikeudet ja määräävät kunkin muodostettavan tilan osuudet yhteisiin etuuksiin. Halkomisessa asianosaiset antavat jaon tekemisen ulkopuolisten toimitusmiesten tehtäväksi ja päätettäväksi.
Halkomistoimitus on hinnaltaan huomattavasti kalliimpi kuin lohkomistoimitus, noin 3-5 kertaa kalliimpi. Kannattaa pyrkiä tilan jaossa asianosaisten kesken jakosopimukseen.


On huomattava, että jos tilan jaossa ei ole päästy sopimukseen edes siitä, että yhdessä haetaan halkomistoimitusta, voi yksittäinenkin tilan osakas hakea osuutensa erotettavaksi erilleen omaksi kiinteistöksi.

 

Tilan jako- ym. kiinteistöasioihin erityisesti perehtyneenä asiantuntijana tarjoan sinulle korkealaatuista ja joustavaa palvelua mm. seuraavissa asioissa:
- tilan jako, halkomistoimitus, lohkomistoimitus, tilan jakaminen sovintojaolla
- kiinteistörasitteet, tilan erityiset etuudet


Jos tarvitset lisätietoa tilan jakoon liittyvistä asioista niin ota yhteyttä: yritys.tornberg@gmail.com